Blogs van professionals

2024-10-01 15:52:00

Lekker eigenwijs lezen!

1 oktober 2024

Vanaf 2 oktober gaat de Kinderboekenweek van start, dit jaar met het thema ‘Lekker eigenwijs!’ Kinderen worden aangemoedigd om tijdens deze week te lezen over personages die een tikkeltje tegendraads en eigenwijs zijn. Kinderboeken zitten namelijk vol met sterke personages die laten zien hoe leuk het eigenlijk is om lekker te doen wat je zelf zou willen doen.

Bij Sinne willen we lezen graag stimuleren. Want lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Algemeen bekend is dat lezen kinderen helpt hun taal- en spreekvaardigheid te vergroten. Maar wist je dat kinderen van lezen ook leren zich in anderen te verplaatsen, kennis te maken met andere gebruiken en culturen, emoties te verwerken en zich beter te leren te concentreren?

Lezen is daarmee van grote waarde voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en daarmee ook voor hun kansen om later goed mee te kunnen komen in onze samenleving. Het overgrote deel van het werk in onze maatschappij is immers gerelateerd aan lezen en schrijven. Om ieder kind gelijke kansen te bieden, is het dus van cruciaal belang dat hun taal- en leesvaardigheid al vroeg, en blijvend, wordt gestimuleerd. Bovenal beleven kinderen tijdens het lezen van een mooi boek prachtige avonturen en dat geeft plezier en ontspanning in het nu!

Ook als ouder kun je van grote betekenis zijn door kinderen aan te moedigen om te lezen. Zo kun je thuis zorgen voor een prettige, rustige plek waar kinderen fijn kunnen lezen, waar boeken uitnodigend worden bewaard en gemakkelijk te pakken zijn. Ook voorlezen, samen lezen en praten over boeken en verhalen dragen bij aan de leesvaardigheid van je kind. Door thuis zelf te lezen geef je meteen het goede voorbeeld aan je kind. Wist je dat alle kinderen tot 18 jaar gratis lid kunnen worden van de bibliotheek? Wanneer je van het samen boeken uitzoeken een speciaal moment maakt laat je zien dat je lezen heel belangrijk vindt.

Bij Sinne dragen we ook bij aan leesbevordering. Onze BSO’s zijn zo ingericht, dat er voor kinderen een gezellige en rustige hoek is ingericht waar zij zich even kunnen terugtrekken met een boek uit de collectie. Tijdens de Kinderboekenweek stellen we voor alle groepen een extra boek beschikbaar, aansluitend bij het thema; Lekker Eigenwijs! Want soms hebben kinderen nieuwe inspiratie, uitdaging en een beetje stimulans nodig om lekker tot lezen te komen, voor nu maar ook voor later!